Dolar 41,2867
Euro 48,5554
Altın 4.826,50
BİST 10.382,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Az Bulutlu
İstanbul
29°C
Az Bulutlu
Cum 27°C
Cts 27°C
Paz 26°C
Pts 26°C

Evde sağlıklı salça yapmak için bu kurallara uyun

Mesken imali salça, yemeklere hem lezzet hem de sıhhat katıyor. Konutta yapılan domates ve biber salçası, katkı unsuru bulundurmuyor ve farklı aroması ile dokusuyla daha fazla lezzeti içinde barındırıyor.

Evde sağlıklı salça yapmak için bu kurallara uyun
REKLAM ALANI
9 Eylül 2024 16:12
18

Mesken imali salça, yemeklere hem lezzet hem de sıhhat katıyor. Konutta yapılan domates ve biber salçası, katkı hususu bulundurmuyor ve farklı aroması ile dokusuyla daha fazla lezzeti içinde barındırıyor. Fakat saçla yaparken kimi kıymetli noktalara dikkat edilmesi gerekiyor.  Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Betül Merd, sağlıklı konut salçası yapmanın şartları hakkında bilgi verdi.

Evde yapılan salçanın yararı çok

ARA REKLAM ALANI

Salça, tüm dünyada kullanılan ve yemekleri tatlandıran kıymetli bir besin kaynağıdır. Güçlü tadı nedeniyle mutfaklarda kullanılan çok istikametli bir materyaldir. Marketlerde satılan raf ömrü uzun konserve salçaları tüketmek mantıklı üzere görünse de konutta sterilizasyon kurallarına uygun olarak yapılan salça daha sağlıklıdır. Konut imali salça yalnızca lezzetiyle değil birebir vakitte sayısız yararıyla da ön plana çıkmaktadır. Domates ve biber, A ve C vitaminleri ile mineraller açısından zengindir. Salça, hür radikallerle savaşan antioksidanlar içermektedir. Salçanın lif içeriği sindirim sistemini takviyeler. Bilhassa domates, A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra potasyum üzere mineraller ve likopen üzere antioksidanlar açısından da güçlü bir kaynaktır. Yapılan araştırmalarda domatesin kalp sıhhatini koruduğu, makul kanser cinslerinin riskinin azaltılmasında tesirli olduğu ve bağışıklığı artırdığı belirlenmiştir. 

Salça yemeklere renk ve lezzet katar

Salça, yüzyıllardır yaz aylarında yetişen domates yahut kırmızı biberin çeşitli süreçlerden geçirilmesiyle üretilmektedir. Salça, saklama şartlarına uyulduğunda Türk mutfağının vazgeçilmezidir. Yemeklere renk ve lezzet katan salça, domates ya da kırmızı biberden üretilir.

Domates salçası: Domates salçası, Anadolu’da daha yaygın olarak üretilen ve tüketilen bir salça cinsidir. Çekirdeklerinden ve kabuğundan ayrıştırılarak elde edilen domates püresi, kaynatma ya da güneşte bekletme üzere prosedürlerle salça haline getirilmektedir.

Biber salçası: Kırmızı biber salçası, sapları ve çekirdekleri çıkarılan kırmızı biberlerin ezilip tuzlandıktan sonra güneş altında kurutulmasıyla üretilir. Üretiminde kullanılan acı yahut tatlı biber, salçanın tadını belirler. 

Doğru saklama kurallarına uyulmalı

Salça oksijene maruz kaldığında süratle bozularak renk, tat ve dokuda değişikliklere neden olabilmektedir. Zehirli besinlerin tüketimi hayati tehlike oluşturduğundan salçanın yanlışsız koruması değerlidir. Zehirlenmenin olmaması için tesirli prosedürlerin kullanılması gerekir. Gerçek ambalaj, antioksidanlar ve ışıktan muhafaza metotları salçanın bozulmasını önlemenin en âlâ yoludur. Konut imali salçanın uzun ömürlü ve kaliteli olması için kavanozlara koyup saklanması gerekir. Tesirli depolama şartları, ışığa maruz kalma, sıcaklık dalgalanmaları ve havaya maruz kalma üzere faktörlerin tesiri azaltabildiğinde salçanın da ömrü uzayacaktır. 

  • Domates salçasının pH düzeyi ve stabilitesi, raf ömrü üzerinde değerli bir rol oynar. Domatesler doğal olarak asidiktir ve salçanın pH’ı, bozulmaya karşı hassaslığını etkileyebilmektedir. Ayrıyeten katkı hususları ve antioksidanların eklenmesi oksidasyonun denetim altına alınmasına ve domates salçasının kalitesinin korunmasına yardımcı olmaktadır. 
  • Salça için gerçek kaplar seçilmelidir. Kavanozlar camdan ve kapakları da hava geçirmez olmalıdır. Hakikat kaplar, lezzeti koruyacak ve istenmeyen kimyasalların salçayı etkilemesini önleyecektir.
  • Kavanozları kullanmadan evvel düzgün bir formda sterilize edildiğinden emin olunmalıdır. Kavanozlar birkaç dakika sıcak suda kaynatılmalı yahut bulaşık makinesinde deterjan konulmadan yüksek ısıda yıkanmalıdır.
  • Kavanozların kapaklarının sıkı bir formda kapatıldığından emin olunmalıdır. Halkalı metal kapaklar kullanıyorsa, sıkıca kapatılmalıdır. Plastik kapaklar kullanılıyorsa kapakların inançlı bir formda oturduğundan emin olunmalıdır.
  • Kavanozlama ve kapatma süreci tamamlandıktan sonra salça, kiler yahut dolap üzere serin ve karanlık bir yerde saklanmakladır. Isı dalgalanmalarının olmadığı ve direkt güneş ışığının girmediği alanlar seçilmelidir. 

Evde yapılan domates ve biber salçası düzgün bir formda saklandığında bir yıla kadar itimatla tüketilebilirken, en düzgün lezzeti elde etmek için 6-8 ay içinde tüketmek ülküdür. Tüketilmeden evvel her vakit bozulma belirtileri olup olmadığı da katiyen denetim edilmelidir. 

Evde salça kolay bir halde nasıl yapılır?

Salça imali, birkaç kolay adımı içermektedir. 

Sebzeleri hazırlama: Domates ve biberler güzelce yıkandıktan sonra pak bir bıçakla doğranır.

Ezme ve süzme: Pişirilen sebzeler bir blender yahut el mikseri ile ezilir. Elde edilen karışım süzülerek pürüzsüz bir kıvam elde edilir.

Pişirme: Ölçüsüne nazaran domates ve biberler, metal bir kapta uzun müddet pişirilir. Bu basamakta tuz eklenir.

Kavonozlama: Salça sıcakken sterilize edilmiş kavanozlara dökülür ve kapakları sıkıca kapatılır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.